Az Aktualitások a Lindab Kft. szakmai újdonságairól, új termékeiről, szolgáltatásairól valamint legfontosabb fejlesztéseiről és alkalmazástechnikai megoldásairól nyújt Önnek hasznos információkat, valamint a Szakmai előadások rész alatt egy-egy szakmai téma kapcsán részletes összefoglalásokat, elemzéseket és referencia példákat, megoldásokat is bemutatunk Önnek.

Acél könnyűszerkezetek tűzvédelmi aktualitásai

Az építőanyagok, építési termékek és belőlük készülő épületszerkezeti elemek tűzvédelmének jogszabályozása és gyakorlata 2008 óta szinte folyamatosan változik, fejlődik. Ennek legfőbb okai globálisan az európai uniós szabályozáshoz és szakmai szabványokhoz való igazodás, a rohamosan fejlődő mérnöki módszerek fokozatos beépülése a szakterületre, valamint a hazai tűzvédelmi követelmény-rendszer (ld. Országos Tűzvédelmi Szabályzat: „OTSZ”) többlépcsős felállítása, amelynek a következő hivatalos verziója („OTSZ 5.0”) hamarosan hatályba fog lépni.

Jelen szakmai cikkünkben először rövid, általános szakmai összefoglalást írunk az acél anyag viselkedéséről tűzteher esetén, majd a Lindab által gyártott termékek és épületszerkezetek vonatkozásában, a mindennapi munkák során gyakran előforduló néhány aktuális alkalmazást és tűzvédelmi vonatkozásait mutatjuk be:

Olvassa tovább a szakmai cikket itt!

Lindab SBS Maxi – építése lépésről lépésre

Hogyan épült az 500m2-es könnyűszerkezetes Lindab csarnok: az új Lindab SBS Maxi

A hazai piacon az idei évben megjelent új Lindab termékből, az SBS Maxi csarnokból már ebben az évben több projekt megrendelésre került. Az első épületek egyikében, Tatabányán egy gumijavító műhely működik.

SBS Maxi főtartó keretek dupla C-profilból kialakított, osztott szelvényű rúdelemekből állnak, a megfelelő teherbírást és merevséget a keretsarokban elhelyezett könyökrúd, valamint vízszintes vonórúd biztosítja, szintén a tűzihorganyzott C-profilok (250, 300, 350 profilmérettel) felhasználásával. A kapcsolatok kialakítása metrikus, anyás csavarokkal, illetve speciális hegesztett acél tartozékelemek (pl. lehorgonyzó-, eresz-, gerincelemek) segítségével történik. A szerkezeti fejlesztés mellett a vékonyfalú acél profilokból álló főtartók Eurocode szerint végzett statikai méretezési eljárása is kidolgozásra került, korábban végrehajtott BME labortesztek eredményei és újabb, fejlett numerikus (héjmodellen végzett anyagi és geometriai nem linearitásokat is figyelembe vevő) számítások alapján.

A gyakorlatban tipikusan előforduló, konkrét geometriai méretek esetére előre kidolgozott (a Magyarországon érvényes terhelések figyelembevétele mellett) Lindab tervek állnak az építtetők, tervezők rendelkezésére. Ismerje meg Ön is a Lindab SBS Maxi csarnokokat!


Nézze meg videónkat, hogyan készült a fent említett SBS Maxi csarnok!
www.lindab.hu/SBS

Tervezői Díj – Lindab Közlemény

A Lindab Kft. 2013. november 5-i dátummal felfüggeszti a 2013-ban meghirdetett Lindab Tervezői Díj pályázatát. A pályázat során nem érkezett be a kiíró és a zsűri által elvárt minimális teljes értékű pályamű, ezért a pályázat határozatlan időre felfüggesztésre került.

Fontos jogszabályi változások az építőiparban!

2013. július 1-jén lépett hatályba a 305/2011/EU rendelet az építési termékek Európai Unión belüli forgalmazásának feltételeiről. Ez az ún. „CPR” építési termék rendelet („Construction Product Regulation”), amely felváltotta a korábbi 89/106/EGK „CPD” építési termék irányelvet („Construction Product Directive”). A jogszabályi változások érintik az építőipari folyamat valamennyi résztvevőjét: gyártót, forgalmazót, tervezőt és kivitelezőt egyaránt. A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb változást szeretnénk ehelyütt is összefoglalni és hangsúlyozni.

Az új CPR európai jogszabály az ún. harmonizált területre vonatkozik, a CE-jellel ellátott termékekre ad egyértelmű előírásokat, amikor vagy harmonizált európai szabvány (hEN) vagy európai műszaki engedély (ETA), újabb fogalmazás szerint európai műszaki értékelés (rövidítve továbbra is ETA) tartalmazza a vonatkozó műszaki jellemzőket, adatokat, paramétereket. Ilyen értelemben a CE-jelölés a termékeken illetve csomagoláson ugyanúgy megmarad, mint eddig. Egyik legfontosabb változás viszont, hogy a korábbi Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozatok (SZMNY) helyett ún. Teljesítmény Nyilatkozatot (TNY) kell kiállítani az építési termékhez, amely tartalmazza a deklarált műszaki jellemzőket (értéket, osztályt, stb.), azaz a „teljesítményeket”, azok állandóságát biztosító gyártási rendszert, a vizsgálati jegyzőkönyvek ill. tanúsítványok azonosító számát, és az azt kiállító kijelölt intézet nevét is.

Részletek

Lindab újdonságok, aktualitások a tűzvédelem területén

Az építőanyagok, építési termékek és belőlük készülő épületszerkezeti elemek tűzvédelmének témaköre 2008 óta szinte folyamatosan változik, fejlődik. Ennek legfőbb okai globálisan az európai uniós szabályozáshoz és szakmai szabványokhoz való igazodás, a rohamosan fejlődő mérnöki módszerek fokozatos beépülése a szakterületre, valamint a hazai tűzvédelmi követelmény-rendszer (ld. OTSZ) többlépcsős felállítása.

Az alábbiakban a Lindab által gyártott és forgalmazott termékek és épületszerkezetek vonatkozásában, a napi munkák során gyakran előforduló 2 aktuális témában osztunk meg néhány gondolatot, újdonságot.

Vadonatúj trapézlemezes lapostető minősítés

A több ezer m2-es alapterületű, lapostetős ipari és kereskedelemi épületek egyik legkedveltebb tetőfödém szerkezete a teherhordó acél trapézlemezre épített, egyenes rétegrendű, vízhatlan csapadékszigeteléssel lezárt, hőszigetelt, szerelt könnyűszerkezetes megoldás. Ezen szerkezetek tűzvédelmi követelményére az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) mint komplett többrétegű épületszerkezeti elemre külön fogalmaz meg előírást, mind a tűzvédelmi osztályra, mind a tűzállósági teljesítményre nézve.

Részletek

Lindab könnyűszerkezetes acél megoldások felújításokhoz

Meglévő épületeink felújítására több indok is adódhat: esztétikai, műszaki (pl. karbantartás, fejlesztés), funkcionális (változó felhasználás miatt) és gazdasági (ingatlanpiaci) érdekek általában mindig együtt jelentkeznek, a hangsúlyok persze egyedileg alakulnak. Ennek megfelelően a felújítási tevékenység „beavatkozási” szintje is változatos. Beszélhetünk egyszerűbb esetekben bizonyos épületszerkezeti elemek cseréjéről (pl. elavult ereszcsatorna vagy tetőfedés helyett újabb, korszerűbb rendszerek elhelyezése), bizonyos szerkezeti részek kiegészítéséről (pl. meglévő falazott szerkezetek utólagos, jobb hőszigetelést nyújtó homlokzat-burkolása) vagy összetettebb műszaki feladatot jelentő, nagyobb léptékű átalakításokról is (pl. komplett tetőfelújítás új tartószerkezettel és burkolatokkal).

Részletek

Középületek, iskolák, kórházak korszerű könnyűszerkezetes felújítása

A Klebelsberg Kunó Iskola új emelete, bővítése Lindab könnyűszerkezetes rendszerrel épült - a projektről beszélgettünk az iskolafelújítás tervezőjével a Cannelura tervező irodával.

Bár az építkezések száma csökken, ennek ellenére, vagy éppen a kiélesedő versenynek köszönhetően az építőipari fejlesztések kínálta lehetőségek, innovációk száma folyamatosan növekszik. A bővülő lehetőségekkel az energiatakarékossági, tűzvédelmi, biztonsági, funkcionális, statikai és esztétikai igények is változnak; nem könnyű tehát a választás az építtetők, felújítók számára. Számos munkálathoz, így az emeletráépítéssel, térelválasztással járó bővítésekhez, felújításokhoz; többletterhelésre alkalmatlan épületekhez, a nettó alapterület növeléséhez, nagyobb hőszigetelési teljesítményhez és szűkös határidős projektekhez is a Lindab Construline falvázrendszere nyújthatja a legmegfelelőbb megoldást.

Az építészek, mérnökök számára megkönnyíti a döntést, ha gyors, költséghatékony, rugalmas megoldást választhatnak felújítási projektjeikhez. További előnyt jelent, ha a gyártó már a tervezéskor részletes információkkal szolgálja ki a megrendelőt.

Részletek

Új termék! Lindab SBS Maxi - középméretű, teljes egészében tüzihorganyzott, komplett csarnok

Új Lindab fejlesztés! SBS Maxi csarnoképület kkv üzem, raktár, gyár, műhely, tároló, iroda, üzlet megvalósításához.

A Lindab Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Tartóterv Kft. közös kutatás-fejlesztési együttműködésével jött létre az új, magyar Lindab csarnokrendszer, az SBS Maxi.

Közgazdasági elemzők azt állítják, hogy a drámai következmények ellenére a gazdasági válságoknak mégis van egy pozitív hozadéka: a szereplők szükségszerűen szembesülnek az addigi gyakorlataikkal. Arra kényszerülnek, hogy még alaposabban feltérképezzék a piac igényeit és azokat a lehető leginnovatívabb módon elégítsék ki.

A Lindab Kft. az SBS Maxi termékével olyan mérnöki újdonságot kínál, amely az eddigieknél sokkal gazdaságosabban és gyorsabban teszi lehetővé a 9-18m fesztávolságú, 3-6m vállmagasságú, ún. közepes méretű, egy légterű csarnokok építését a hazai vállalkozások számára.

Az új SBS Maxi részleteit, és a K+F érdekességeit ismerje meg maguktól a fejlesztőktől, az alábbi interjúban...

Lindab Hő- és páratechnikai kalkulátor

Könnyűszerkezetes falvázrendszerekhez egy hihetetlenül nagy és extrém gyors segítség

Újdonság a tervezők számáraa 2013-ban kifejlesztett Lindab Construline speciális Hő- és páratechnikai kalkulátor program, amely a többrétegű, Lindab acél vázas könnyűszerkezetes falszerkezetek egyedi konfigurációjához egy gombnyomásra meghatározza:


A program letölthető itt
az oldalon a Szoftverek menüpontban!

Lindab Falvázrendszer - Energetikai felújítások

Középületek, kórházak, hotelek, szállodák és irodaházak felújítása Lindab könnyűszerkezetessel megoldással

A Contruline perforált falprofilokból álló könnyűszerkezetes, szerelt falak kiválóan alkalmasak teherhordó főfalak és többszintes (acél vagy vasbeton) pillérvázas épületek kitöltő falainak a megvalósítására.
A falszerkezet alkalmazási aktualitását elsősorban a középületekben (irodaházak, szállodák, iskolák, kórházak, stb.) való beépítések jelentik: új vagy meglévő pillérvázas tartószerkezetben kitöltő falként, vagy meglévő épületek szintráépítéseként, bővítéseként nyílik leginkább lehetőség az előnyök, úgymint a gyors és száraztechnológiájú szerelés, a nagy teherbírás és a fokozott hőszigetelő képesség kiaknázására.

A teherhordó falváz fő szerkezeti elemei a függőleges C-profilú falvázoszlopok, amelyek alsó és felső vízszintesen futó, U-profilú sínbe kötnek be. A külső térelhatároló falak esetében az acél profilok perforált gerinccel készülnek (HRY, HSKY), a párhuzamosan eltolt kivágások a hőhíd-hatást jelentősen lecsökkentik, ezáltal a komplett, szálas hőszigetelő anyaggal teljes magasságig kitöltött szerelt falszerkezet eredő hőátbocsátási tényezője kb. 1,5-szer kisebb (azaz jobb) lesz! Így a szigorodó energetikai előírásoknak is megfelelő, gazdaságos acélvázas falszerkezet készíthető. A falpanel saját síkjában szükséges merevséget diagonál irányú acélszalagok vagy a megfelelően lerögzített burkolati építőlemezek (pl. OSB, gipszrost, gipszkarton) biztosítják. A falváz-rendszer homlokzati burkolata többféle lehet, pl. vakolt homlokzati hőszigetelő rendszerek vagy átszellőztetett homlokzati burkolatok állnak rendelkezésre. A Lindab könnyűszerkezetes falak tervezése egyedi feladat, amelyhez számos gyártói eszköz áll a szakemberek rendelkezésre (teherbírási és hőtechnikai segédletek, táblázatok, szoftverek; továbbá tűzvédelmi és akusztikai labortesztek eredményei).

A Lindab falszerkezetek műszaki előnyei mellett fontos hangsúlyozni az azokból következő gazdasági ill. gazdaságossági előnyöket, amelyekre napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordít minden építtető, beruházó.

Részletek

Könnyűszerkezetes mézfeldolgozó üzem

Modern, könnyűszerkezetes Lindab készépület ad otthont a kaptáraknak és a méznek

Az egyedülálló magyar műszaki fejlesztés, a Lindab SBS technológiája felhasználásával épített mézfeldolgozó üzemet egy méhész Vácrátóton.

Király Zoltán, vácrátóti méhész 2000-ben lett őstermelőből vállalkozó. Szezonról szezonra 200-300 méhcsalád termeli neki a mézet. Az időjárástól és egyéb körülményektől függően évente 10 és 20 tonna között. Ekkora mennyiség kezelése abban a fából készült épületben, ahol addig a feldolgozás folyt, csak lemondások és kompromisszumok árán volt megvalósítható.

Király László 2012-ben úgy döntött, hogy egy nagyobb alapterületű, az addiginál kedvezőbb energetikai paraméterekkel rendelkező, a munka és a szállítás szempontjából is praktikus előnyöket biztosító üzemet épít.

Olyan épületre volt szüksége, amely megfelelő helyszínt biztosít a hűtés, a tárolás és a csomagolás számára, továbbá kialakíthatóak benne a kiegészítő funkciók ellátására alkalmas helyiségek is, mint pl. a mosdók, illetve az őrző személyzet portája.

Mivel a méhészeti teendők éves ritmusát a természet szabja meg, és közeledett az a nyugalmasabb időszak, amit az új üzem megvalósítására lehetett felhasználni, fontos volt, hogy a beruházás minél gyorsabban megvalósuljon. A vállalkozó évekkel korábban a családi kertészetéhez tartozó 350 köbméteres melegvíztároló oldalfalát, és az egyik kiszolgáló épület, illetve a garázs tetőzetét is a Lindabtól rendelte. Ekkor ismerkedett meg a cég szolgáltatásaival és az általuk kínált könnyűszerkezetes építési technológiával.

Részletek...

Lindab SBS gyors, gazdaságos és korszerű

Könnyűszerkezetes, moduláris készépület-rendszer

A Lindab SBS-nek köszönhetően manapság akár néhány hét alatt elkészülhet egy vállalkozás technológiai, raktár, irodai, szolgáltatói épülete (porta, szociális épület és egyéb) vagy egy mezőgazdasági termény-, gép- és szerszámtároló, terményraktár, de akár egy oktató, bemutatóterem is. Az SBS épületrendszer a hagyományos technológiánál gyorsabb építkezést tesz lehetővé, a teljes folyamatot lerövidítve a tervezéstől a szállításon át a kivitelezésig.

A Lindab és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös fejlesztéseként kialakított, kiváló svédacél alapanyagokból készülő SBS könnyűszerkezetes épület-rendszer gyors és környezetbarát megoldást biztosít számtalan felhasználási területen.

A Lindab SBS (Small Building System) acél könnyűszerkezetes épületrendszer, egy modul-orientált, 18 fokos hajlásszögű szimmetrikus nyeregtetős épületforma, amelynek szélessége 3-13m, hosszúsága 3-20m, külső vállmagassága pedig 2,5-4 m között választható.
A tető lehet hagyományos cserépformájú Lindab cserepeslemez, vagy a jól ismert bordás trapézlemez, a fal szintén trapézlemezes burkolással, vagy modern sinuszlemezes kivitelben valósulhat meg a vevő igénye szerinti színekben. A vázszerkezete hidegen hengerelt, tűzi horganyzott, nagyszilárdságú Lindab acél gerenda.  

Létrehoztunk egy külön Lindab SBS weboldalt, kérjük, tekintsen bele és ismerje meg a terméket! – www.lindab.hu/SBS

Új Lindab termék, új gyártás Biatorbágyon!

Elindult az új cserepeslemez, az LPA-L hazai gyártása

135 millió forintos beruházás eredményeként új gyártósor kezdte meg működését a Lindab Kft. biatorbágyi üzemében

Új tetővel, LPA-L termékkel bővíti hazai gyártású kínálatát a Lindab Kft.
Az LPA-L a magyar építtetők, felújítók számára a tetőfedés egyik leggazdaságosabb megoldását kínálja a Lindab cserepeslemezek már jól ismert műszaki előnyeivel, minőségével. Az új tető esztétikája változott - alacsonyabb hullámmal, egy laposabb cserépforma látványát adja, megtartva a tetőfedés klasszikusságát.z új beruházással megvalósult fejlesztés nyomán Magyarországon évi egymillió m2 LPA-L cserepeslemez gyártása válik lehetővé. Az árumennyiség nagyobb részét a hazai, kisebb hányadát export piacokon kívánják értékesíteni.

Kis önsúlya miatt (~4,5kg/m2) a tető szerkezetének cseréje vagy különösebb megerősítése nélkül alkalmazható. Nagy megtakarítást jelenthet a palatetők felújítása esetén is, hiszen a ráfedéssel elkerülhetővé válik a veszélyes hulladéknak minősülő pala igen költséges bontása és szállítása.

Részletek

Lindab Tervezői Díj 2013

Három kategóriában hirdetett tervezői pályázatot a Lindab a BME szakmai támogatásával

A Lindab Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem professzorai a könnyűszerkezetes építészet végtelen lehetőségeinek bemutatása és megismertetése céljából fogtak össze egy igazán különleges szakmai formában, a 2013. március elsejével elinduló tervezői (külön statikus és építész) pályázattal.

A pályázat három kategóriája mindazon épület típusokat magába foglalja, melyeknél a tervező szakemberek a Lindab acél termékekkel a megrendelőik elképzeléseit megvalósíthatják a családi házaktól a komplett csarnokokig. A pályamű anyaga lehet már megvalósult épület tervei vagy még megvalósítás előtt álló kész tervanyag is.

3 PÁLYÁZATI KATEGÓRIA:

Részletek és a pályázatok benyújtása a www.tervezoi-dij.lindab.hu oldalon!

Lindab Csarnokok - mezőgazdasági, sport, logisztikai, gyártási és egyéb célokra

Valószínűleg Ön is egyet ért azzal, hogy minden épület tervezésekor az első, talán legfontosabb szempont az, hogy milyen célra, milyen funkcióra kívánja az építtető használni, alkalmazni azt. A funkcionális igények kiszolgálása végigkíséri nemcsak a tervezési, hanem a teljes megvalósítási folyamatot, és csak az épület átadása után, a tényleges felhasználás során derül ki valójában, hogy mennyire is sikerül a kívánt funkciót kiszolgálni.

A Lindab könnyűszerkezetes acél termékek, termékcsoportok, szerkezeti rendszerek közül a Lindab Systemline csarnok és ennek egyes építőelemei számos funkciós igényt tudnak rugalmassággal, egyedi tervezhetőséggel, testreszabhatósággal kielégíteni magas minőségben, gazdaságos megoldást nyújtva.

A Lindab kínálatában szerepelnek kiváló megoldások a kisebb (200-300m2) és nagyobb (több ezer m2 alapterület) méretű komplett acél épületszerkezetekre is vagy akár a különböző funkciójú csarnokok bizonyos részeire külön-külön (tető- és falszerkezet illetve burkolati anyagok, ereszcsatorna, stb.).

Sőt több méretre és funkció mintatervek, mintacsarnokok is rendelkezésre állnak, ezen modellépületeket valamint a Lindab csarnokkal kapcsolatos minden fontos információt megtalál a www.lindab.hu/csarnok oldalon, a tervezéshez értékes csomópontokat és műszaki információkat pedig itt a Tervezői Portálon.

Raktár, műhely, üzem és üzlet Lindab könnyűszerkezettel

A Lindab SBS-nek köszönhetően manapság akár néhány hét alatt elkészülhet egy vállalkozás technológiai, raktár, irodai, szolgáltatói épülete (porta, szociális épület és egyéb) vagy egy mezőgazdasági termény-, gép- és szerszámtároló, terményraktár, de akár egy oktató, bemutatóterem is. Az SBS épületrendszer a hagyományos technológiánál gyorsabb építkezést tesz lehetővé, a teljes folyamatot lerövidítve a tervezéstől a szállításon át a kivitelezésig.

A Lindab és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös fejlesztéseként kialakított, kiváló svédacél alapanyagokból készülő SBS könnyűszerkezetes épület-rendszer gyors és környezetbarát megoldást biztosít számtalan felhasználási területen.

A Lindab SBS (Small Building System) acél könnyűszerkezetes épületrendszer, egy modul-orientált, 18 fokos hajlásszögű szimmetrikus nyeregtetős épületforma, amelynek szélessége 3-13m, hosszúsága 3-20m, külső vállmagassága pedig 2,5-4 m között választható. Részletek

FELÚJÍTÁS a Lindabbal

A Lindab Kft. 2012. július 1-től elindítja 3 hónapos TETŐNYERŐ Felújítási Nyereményjátékát, amelyre mindenki nevezhet, aki új tetőt szeretne!

Ezzel egy időben meghirdeti Speciális Felújítási Akcióját - termék + ingyenes felmérés + garantált kivitelezési díj Lindab kivitelezőkkel!

Ha Ön most éppen felújítást tervez, vagy tudja, hogy ügyfele felújításon gondolkodik, itt egy lehetőség Önöknek! Nevezéssel esélyt adnak a nyeremény Lindab tetőre 500 000 Ft értékben, és az új speciális Lindab Felújítási Akció, amely a megszokott magas minőségű Lindab termékek mellett most két további nagyon fontos szolgáltatást is nyújt.

Önnek, tervezőnek is szakmai plusz segítséget tudunk általa adni, nem csak a megrendelőjének, hiszen a felmérésben és kivitelezésben is biztosítunk Lindab támogatást, amit Ön most tud ajánlani és tervezésnél a kollégáinkkal tud együttdolgozni. Adjon velünk Ön is többet, és nyújtson mindent egy kézből, egy partnertől!

Ismerje meg a részleteket, kérdések esetén hívja kollégáinkat! Részletek

Lindab Premium PLX

A forradalmi alapanyag fejlesztés legújabb terméke

Optimalizált, hosszú kutatásoknak által eredményezett, egyedi alapanyag. Kiváló új összetétel, nagyon jó alakíthatóság, tökéletes megjelenés és kitűnő ár-érték arány

Cégünk mérnökei új összetételű, egyedi alapanyagokat fejlesztettek ki, amelyek ötvözik a tökéletes alakíthatóságot és esztétikus látványvilágot a korrózióval és a mechanikai hatásokkal szembeni ellenállósággal. Ennek eredményeképpen a Lindab PLX termékcsaládban a már korábban meglévő, csúcskategóriás Elite bevonatos változat mellett megjelenik a vadonatúj PLX Premium, amely optimális műszaki jellemzőkkel rendelkező nagyon gazdaságos alapanyag a korcolt fémlemeztetők piacán.

A fémben rejlő lehetőségek, az egyedi, különleges formák, a nagy változatosságú színkínálat alaposan megmozgatja a megrendelők és a tervezők fantáziáját.
A Lindab PLX Premium, illetve a PLX Elite síklemezekből ugyanis művészi tetők valósíthatók meg a világos színekkel, puritán, funkcionalista formákkal operáló minimalista vagy az eredeti formákkal ékes, designra épülő modern stílus jegyében, de kialakítható a mediterrán hangulathoz vagy a klasszikus stílushoz illeszkedő textúra is.  Ugyanakkor a hagyományos nyeregtetőkre és kontyolt tetőkre is tökéletes, különleges megoldást kínálnak. A korcolt fémlemeztetők a műemlékvédelem alatt álló területeken is felhasználhatók, hiszen tradicionális tető- és épületformák esetén hagyományőrző szép megjelenést nyújt (pl. templomok, kúriák, múzeumok stb.), amit a rendkívül széles színválaszték is segít megvalósítani.

Az esztétikai előnyök mellett az új terméket a kiváló műszaki paraméterek is jellemzik – folytatáshoz kattintson ide

Termékválasztási sillabuszok

Segítség tenderek, pályázatok, tervek összehasonlító anyagaihoz

Jól ismert mindannyiunk számára, akik az építőiparban dolgozunk, hogy olykor nem egyszerű tisztán látni és különbséget tenni a különböző építőipari termékek között, amelyek különféle paraméterekkel, sajátosságokkal és tulajdonságokkal rendelkeznek, eltérő minőségben és tartóssággal - és persze emiatt különböző árszinten. Tenderek, pályázatok és árajánlatkérések esetén tipikus példa, hogy csak és kizárólag az egységárakra koncentrálunk, kevés, vagy semmi figyelmet sem fordítva a részletes műszaki tartalomra, a termékek minőségére, vagy a szállító cég által nyújtott szolgáltatások színvonalára.

Ezek az észrevételek szolgáltak alapul, hogy készítsünk egy rövid összefoglalót, egy "termékválasztási sillabuszt", amely emlékeztetőként mindig szem előtt lehet és tartalmazza azokat a legfőbb terméktulajdonságokat és kérdéses szempontokat, amelyek segítségével a vevők, a befektetők, építtetők, szerelők és tervezők egyaránt egyszerűbben tudnak dönteni a különböző termékek között, a mindennapi gyakorlatban.

Két termékcsoportra készítettük el a sillabuszt: egyiket a bevonatos acéllemezből készült burkolati lemeztermékekhez (cserepes- és trapézlemezek), másikat pedig a tűzihorganyzott acél teherhordó profilokhoz (Z/C-szelemenek)

Exkluzív Lindab síklemezes fedés (PLX)

Elegáns, modern és egyedi Lindab tetők, referenciák

Ha valaki igazán elegáns, modern, „minimalista, letisztult tetőt szeretne – a Lindab PLX, Lindab SRP síklemezes tetődefés, tetőhéjazat a megoldás.

Egy család és a tervezője megálmodta a "hófehér" otthonát az egyik Balatoni városban. Az épület nagyon különleges mind megjelenésében, mind tetőformájában, ami a tetőn túl  egy "beépített" fedett terasz kialakítását is lehetővé tette. Az épület homlokzata és tetőfedése azonos színben, hófehérben tündöklik, ami a hazai építészetben igazán ritkaságban számít.
Az egyedi szín, a különleges tető forma és alakzat egy igényes, szép és egyedileg kialakítható tetőhéjazatot igényelt, így a választás a Lindab PLX síklemezes, állókorcos tetőfedésre esett. A PLX fedés az épület modern, letisztult stílusához is nagyon jól illeszkedik.

Egy másik impozáns megoldás szintén Lindab PLX tetővel a budai hegyek egy káprázatos otthona
A tervező és a tulajdonosok egy többszintes, modern, de a környezetbe nagyon jó illeszkedő komfortos otthont álmodtak meg. A tető alatt közvetlenül egy körpanorámás penthouse lakás helyezkedik el, alatta az otthon többi egymással jól hangolt és komfortos helyisége. A tető Lindab korcolt PLX fedést kapott, amelybe beépítésre került egy nagy méretű üvegfelület, ami a lépcsőház megvilágítását és természettel való összekötését valósítja meg. A tetőfedő mesterek az ereszcsatornát szintén a PLX tetőfedés adta lehetőséget kiaknázva, egyedi rejtett formában valósították meg. A korcolt acél tető lehetőséget nyújt a speciális, egyedi felületek, áttörések és beépítések kivitelezésére, és a letisztult megjelenése elegánssá teszi az épületet. 

Tekintse meg a képeket és a további részletek itt

Mezőgazdasági csarnokok, épületek svéd minőségben

Lindab csarnokok a mezőgazdaság szolgálatában

A könnyű acélszerkezetes építőipari területen komplex termékkínálattal és nagy szakmai tapasztalattal rendelkezünk. Hazánkban a Lindab elsőként jelent meg anno ezzel a technológiával, aki meghonosította ezt a megbízható, tartós, gyors építkezési formát, és amelyet folyamatosan újabb termékekkel és szolgáltatásokkal bővít és tökéletesít.

A Lindab ipari termékek közül a legismertebbek a Lindab Systemline csarnokok és komponensek, mint tető- és falburkolatok, trapézlemezek, magasprofilok, falkazetták, szendvicspanelek és tartószerkezetek. 

A Lindab csarnokoknak nagyon széleskörűek a felhasználási, funkcionális lehetőségei az ipari-, és üzemcsarnokoktól kezdve, a különböző raktár és logisztikai-, sportlétesítményeken át a hűtőházakig, mezőgazdasági tárolókig.

Speciális felhasználási terület: agrár létesítmények

A mezőgazdasági ágazatban számos funkció esetén biztosítanak szakmailag kiváló és gazdaságos megoldást a Lindab termékek és rendszerek. A konkrét technológiai folyamatoknak (növénytermesztés, gyümölcstárolás, állattartás, feldolgozás, stb.) megfelelően különböző épülettípusok jöhetnek szóba, ahol a Lindab rendszerek előnyei maximálisan kamatoztathatók. Általános követelmény szokott lenni a mezőgazdasági épületekkel szemben a nagy méretek megvalósítása, nagy fesztávok áthidalása, gyors és egyszerű kivitelezés - mindezen tulajdonságokat egyszerre testesítik meg a Lindab könnyűszerkezetes rendszerek. További speciális követelményeket támasztanak az agrár technológiából származó környezeti igénybevételek (pl. ammónia-tartalom, kipárolgó vegyületek, esetlegesen agresszív kemikáliák stb.), amelyek helyes figyelembevétele az épülettervezésben, a megfelelő építőanyagok kiválasztásában csak szaktervező bevonásával történhet meg. A Lindab acél termékek alapanyaga minden esetben korróziógátló tűzihorganyzással ellátott (standard a 275g/m2 mennyiségű cinkréteg), nagyszilárdságú acél, amire terméktípustól függően többrétegű, színes festékbevonat kerül, amely nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem további műszaki védelmet (UV-állóság, kopásállóság) és hosszabb élettartamot (átlagos környezeti hatás mellett legalább 50-60 év) is nyújt. Az agresszív környezetben való alkalmazásukat általában kerülni kell, illetve csak körültekintő, alapos szaktervezés mellett történhet. a Lindab komponens termékek, alrendszerek más anyagú épületszerkezettel is hatékonyan társíthatók, kombinálhatók, ami lehetővé teszi a "vegyes" rendszerű épületek hatékony, optimális kialakítását is.

Konkrét példák mezőgazdasági épületekre

Új Lindab Építési Fóliák

Új termékek - még komplettebb tetőrendszerek

2012. február 1-én új Lindab Építési Fóliák kerülnek a Lindab Kft. termékkínálatába. Az új Lindab fóliákkal minden típusú Lindab tetőfedéshez a legjobb minőségű építési fóliát kínáljuk vevőinknek, kivitelezőinknek. Így Ön a komplett rendszert egy helyen, egy gyártótól, egy időben tudja megrendelni.

A Lindab kínálata teljes körű a különböző típusú és vastagságú alátétfóliáktól kezdve, a szellőző szőnyegen át a párazáró-párafékező fóliáig; továbbá itt megemlítve a speciális filcbevonatos tetőlemezeket is. 

Lindab Építési Fóliák:

A tetőfedésre használt Lindab acél termékek önmagukban vízhatlanok, az elemek illesztései, a lezárások és tetőáttörések kialakítása révén azonban vízzáró vagy fokozottan vízzáró tetőfedés alakítható ki belőlük.

A megfelelő alátéthéjazat kiválasztásához figyelembe kell venni a tetőfedés jellemzőit, a tető hajlásszögét, a tetőtér funkcióját ill. hasznosítási jellegét (szigeteletlen, beépítetetlen padlástér vagy beépített hőszigetelt tetőtér), a tetőidom összetettségét (vápák, felépítmények, áttörések stb.) és esetlegesen átlagostól eltérő, extrém időjárási hatásokat (eső, hó, szél) is.

Tekintse meg az új termékeink részletes műszaki adatlapját és javasolt alkalmazási, beépítési útmutatóját: Lindab Építési Fóliák

Lindab Bevonati rendszerek- Új és megújult Lindab alapanyagok

2012. márciusától forradalmi összetételű, a korábbiaknál jóval korrózióállóbb, tartósabb, az acélmaggal együtt kiválóan alakítható, új fejlesztésű horganyréteget használ a Lindab könnyűszerkezetes termékeinek gyártására.

A speciális laborvizsgálatok és kutatások eredményei alapján az új bevonat nem csak a különböző környezeti-időjárási hatásokkal szemben teszi a Lindab termékeit még ellenállóbbá, de az UV sugárzást is hatásosabban semlegesíti, így a Lindab építőipari elemek ragyogó színe is tovább megmaradhat.

Az új, Lindab által kifejlesztett, a korábbinál jóval korrózióállóbb Bevonati rendszerének köszönhetően az építkezők immár a Föld szinte bármely pontján saját klimatikus viszonyaiknak megfelelő bevonatot választhatnak ingatlanjuk tökéletes védelme érdekében, legyen szó akár vízelvezető rendszerről, tetőfedésről vagy homlokzatok burkolásáról.

Az új, Lindab Coating System bevonati rendszerek titka a rétegek közti tökéletes illeszkedés, tapadás. Az acélmagra folyamatos kutatások eredményeként új összetételű horganyréteg kerül, mely még a különösen kritikus élkorrózióval szemben is kivételesen magas fokú védelmet biztosít. Erre a felületre ezután többrétegű alapozó kerül, végül egy rendkívül ellenálló színes külső bevonat teszi még időt állóbbá és egyben esztétikussá az anyagot.

A várható felhasználásokhoz igazítva a Lindab 3 féle, különböző többrétegű bevonati rendszert kínál a fogyasztóknak: Lindab Classic, Lindab Premium és Lindab Elite bevonati rendszerek. Így a megrendelők, építkezők és vevők a számukra leginkább megfelelő terméket tudják kiválasztani.

A Lindab elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek, a vállalat termékeihez használt acél alapanyag teljes egészében újrahasznosítható és környezetbarát.

Tekintse meg a fejlesztésről és a bevonati rendszereinkről ismertető szakmai filmünket, valamint a további részletekért kattintson az alábbi oldalra: Lindab bevonati rendszerek 

Lindab 20 éves Színakció

Lindab tetők és Rainline ereszcsatorna jelentős kedvezménnyel

A Lindab Kft. az idei évvel, immár 20 éve a hazai magyar építőipar jeles képviselője svédacél termékeivel.

A kezdektől kezdve a cég egyik legfontosabb és legismertebb lakossági terméke a kiváló minőségű Rainline ereszcsatorna rendszer. Az évek folyamán a kínálat újabb és újabb termékekkel bővült mind az ipari, mind a lakossági termékkörben. A Lindab termékek minősége mindig állandó és biztos, a vállalat célkitűzése a vevőközpontúság és a folyamatos innováció.

Cégünk az idei évben Lindab 20éves Színkaciót hirdet tető és ereszcsatorna termékeire jelentős kedvezményekkel.

Akciós termékek havonta változó színek:

Az akciós árakról, részletekről érdeklődjön a Lindab Centereknél, Lindab kereskedőknél és bádogos, tetőfedő Lindab szerelőknél!

Az új SRP Click Lindab tető sikere

Az új, innovatív, hazai gyártású Lindab SRP Click tetőprofil sikere

A Lindab SRP Click síklemezes tetőprofil gyártása idén márciusban kezdődött meg a Lindab biatorbágyi üzemében. Az SRP Click egy új, úttörő, modern tetőfedő termék, amelynek a fő újdonsága a svéd anyacég technológiai fejlesztési eredményeként kialakított egyedi, „bepattintós” illesztési megoldás.. Ezáltal egy nagyon könnyen, gyorsan és biztonságosan kivitelezhető tetőt nyújt a vevőinek, Lindab prémium minőséggel és esztétikával. 

Az innováció leglényegesebb eleme az, hogy a termék szerelésre kész állapotban gördül ki a gyártósorról, tehát nincs szükség külön rögzítő segédelemek és korczáró szerszám alkalmazására – fejtette ki Kotormán István, a Lindab fejlesztési- és oktatási vezetője. A kemény acéllemezből készülő síklemez tetőprofilok tetőfedéskor egyszerűen és gyorsan egybepattinthatóak.  

A kétféle profilkivitelben (normál és Design) és kétféle profilmagasságban készülő „SRP Click” tetőprofil (25 ill. 38 mm) háromféle bevonattal, és összesen 21 különféle színben készül a hazai gyártóüzemben.

A SRP Click tető tökéletes és lenyűgöző esztétikai megjelenést nyújt az új épületeknek, lakóházaknak, valamint tökéletes felújítási megoldása régi tetőknek, épületeknek is.

Az elmúlt hónapokban több épület is Lindab SRP Click tetőfedéssel szépült, példaként szeretnénk bemutatni egy Balaton parti társasházat, egy sárospataki iskola felújítást, egy budapesti, XI. ker-i társasházi felújítást és egy egészen egyedi tervet, amit az SRP-vel álmodott meg a tervező és a kivitelezése már a napokban befejeződött.

Referencia képek megtekintése itt

Lindab Felújítási Kisokos Önkormányzatok és társasházak részére

A magyarországi 30-60 ezer társasház jelentős része igen rossz állapotban van. A nemritkán 100-130 éves... tovább >>

A magyarországi 30-60 ezer társasház jelentős része igen rossz állapotban van. A nemritkán 100-130 éves téglaházak többsége leamortizálódott, a felújításon még át nem esett panelházak pedig rendkívüli mennyiségű energiát pazarolnak. A közös költségek közel 30%-át kellene felújítási alapban elkülöníteni a rendszeres javításokhoz, állagmegóváshoz, azonban csak néhány százalék jut erre. Ráadásul a társasházkezelők többsége nem műszaki szakember, így a kivitelezések szakmai felügyelete nem biztosított – hívja fel a figyelmet a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége és a Lindab Kft. A kivitelezések szakmai támogatásának erősítésében egyre nagyobb szerepet játszanak a gyártók és a társasházi szövetségek közötti együttműködések. Fontos a pontos problémafeltárás, a szükséges munkafolyamatok megtervezése, jó minőségű alapanyagok és megfelelő kivitelezők kiválasztása.

A Lindab Kft. számos terméke ill. rendszere komplett megoldást kínál tetőhéjazat, tetőszerkezet felújításához, lapostetőre magastető kialakítására, az esővíz elvezető rendszer felújítására és az esetleges bővítésekhez, mint emeletráépítés valamint a homlokzatok megújítására.

Az alábbi Lindab kiadványban számos aktuális érdekességet talál ill. több interjút is a szakmai képviselőivel, tekintse meg a kiadványunkat és érdeklődése, kérdések esetén hívja kollégáinkat.

Lindab Felújítási Kisokos – Letöltés

Lindab Tervezői hírlevél

A Lindab idei első Tervezői Hírlevele  magában foglalja a cég újdonságait... tovább >>

A Lindab idei első Tervezői Hírlevele  magában foglalja a cég újdonságait, Lindab SRP Click -  új tető termék, új tervezői szolgáltatások (ArchiCAD termékkönyvtárak, Tervezői portál) .

Olvassa el Ön is a Hírlevelünket!

Ha Ön még nem regisztrált, hogy megkapja Lindab Hírlevelet, kérjük, hogy küldjön egy e-mailt a tervezoiportal@lindab.hu e-mail címre.

Lindab a modern csarnoképítés klasszikusa

A nagy fesztávolságok építészeti áthidalása majd két évezrede foglalkoztatja az emberiséget... tovább >>

A nagy fesztávolságok építészeti áthidalása majd két évezrede foglalkoztatja az emberiséget. A féltve őrzött műemlékeinket megalkotó mérnöki bravúr mára a könnyűszerkezetes technológiában tárgyiasulva, általánosan hozzáférhetővé vált.  A termelés, a kereskedelem, a logisztika különböző területein az acélcsarnokok szinte megkerülhetetlenek. Különösen azok a Lindab csarnokrendszerek, amelyek egyediségük, tartósságuk és a különleges műszaki megoldásaik okán egyre népszerűbbek.

Több, mint acél
A Lindab 1992 óta rendelkezik gyártói kapacitással Magyarországon. A világhírű márkanévben a hozzáadott érték azonban nem csupán acéltermékek kiváló minőségében, az innovációban, hanem a beépítésüket segítő, többrétű szolgáltatásban is megtestesül. A gyártó a tervezés és a kivitelezés folyamatát a termékeihez kapcsolódó, teljes körű adatszolgáltatással, műszaki segédletekkel, szoftverekkel, alkalmazástechnikai útmutatókkal támogatja. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a 2011. áprilisától elérhető Lindab termékkönyvtár, amely az ArchiCAD programot használó tervezők számára jelent hasznos eszközt. A hazai építészek által használt építész CAD programok között legkedveltebb ArchiCAD-hez készültek el a teljes termékskálát magába foglaló Lindab CAD termékkönyvtárak, amelyek elérhetőek a www.lindab.hu honlapon működtetett Tervezői Portálon. A Tervezői Portál az említett CAD alkalmazás mellett valamennyi Lindab termék és rendszer műszaki anyagát, tervezési segédletét, beépítési és alkalmazástechnikai úrmutatóját, továbbá termékminősítéseket és saját fejlesztésű Lindab szoftvereket is tartalmazza. Az utóbbi időben sokat változó, fejlődő épületszerkezeti-tűzvédelmi szakterületen rendelkezésre álló hasznos eredmények, szakmai anyagok külön menüpont alatt lettek összefoglalva.

Nincs két egyforma csarnok
A tervezést meghatározó, igen összetett feltételrendszerből adódik, hogy nincs két egyforma csarnok. A Lindab az előregyártottság igen magas fokát tudja nyújtani a megrendelőinek. Nem modulokban, nem típustervekben gondolkodik. A tartószerkezeteket, a tető- és falburkolatokat, valamint a kiegészítő elemeket illetően formákban, méretekben, funkcióban, teherbírásban és színekben olyan gazdag termékpalettát alakított ki, amely biztosítja, hogy az adott csarnoképület megfeleljen az egyedi elvárásoknak, és a sokrétű műszaki követelmény-rendszernek, továbbá a vízelvezetési, hő- és hangszigetelési, párazárási, légzárási, akusztikai, tűzvédelemi és teherbírási paramétereknek egyaránt.

A Lindab a - szerkezeti elemeken túl - az oldalfalak borítására trapézlemezes és falkazettás falburkolati elemeket gyárt, a tető fedéséhez pedig trapézlemezes, cserepeslemezes, korcolt síklemezes és szendvicspaneles megoldásokat kínál. A gyártó – bevonattól függően – akár több évtizedes garanciát vállal a termékeire, azok élettartama pedig a környezeti hatásoktól függően 50-100 év.

Termékazonosítás és megfelelőségi igazolás
Mivel az építőipari megvalósítás legtöbb esetben speciális, sokszereplős folyamat (tervezés, gyártás, értékesítés, szakkivitelezés, generál kivitelezés, lebonyolítás stb.), nagyon fontos, hogy az adott gyártmányok, termékek azonosítása és műszaki megfelelősége minden fázisban ellenőrizhető legyen. A termékek azonosítása az építési helyszínen nem mindig könnyű, ezzel sajnos a nehéz gazdasági helyzetben történnek is visszaélések. Ezek elkerülése érdekében a Lindab által gyártott termékek videojet-es jelöléssel vannak ellátva (terméktípus, profil, gyártási szám, gyártási idő stb.), illetve bizonyos elemekre (például ereszcsatorna betorkoló csonkja) dombornyomással a „Lindab” márkanév is felkerül, megkönnyítve ezzel a Lindab termékek egyértelmű beazonosítását. Ugyanígy fontos kiemelni, hogy az említett tervezési segédletek, statikai táblázatok, műszaki engedélyek, megfelelőségi igazolások és egyéb gyártó specifikus dokumentációk kizárólag a Lindab által gyártott termékekre (anyagminőségek, profilgeometria) vonatkoznak. Más, „hasonló” termékek esetében ezen dokumentációk felhasználása, alkalmazása egyrészt igen komoly kockázatot rejt magában (pl. kisebb szakítószilárdságú alapanyag, kedvezőtlenebb profilgeometria), másrészt az alkalmazónak/tervezőnek/műszaki ellenőrnek büntetőjogi felelősségvállalását is érinti.

Lindab szerepe az oktatásban

Súlyos szakemberhiány az építőiparban Nő az iskolai-vállalati együttműködések fontossága, korszerű, gyakorlatorientált... tovább >>

Súlyos szakemberhiány az építőiparban

Nő az iskolai-vállalati együttműködések fontossága, korszerű, gyakorlatorientált képzések hozhatnak megoldást

Egyre súlyosabb szakemberhiánnyal küzd a hazai építőipar. A helyzetet jól példázza, hogy Nyugat-Magyarországon mindössze öt bádogos hallgató végezhet idén nappali képzésben. Piaci igény lenne rá, még sincs elég korszerű tudással bíró szakember, az iskolai utánpótlás sem megoldott – hívja fel a figyelmet az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége és a Lindab. A korszerű alapanyagokkal folytatott, naprakész szakképzés fellendítésében, valamint a karrierút vonzóbbá tételében egyre nagyobb szerep jut a vállalati és iskolai együttműködéseknek közép- és felsőfokon egyaránt.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal 2010. decemberi adatai szerint 591 ezer hazai álláskereső csaknem fele nem rendelkezett szakképzettséggel, miközben a hazai építőiparban országos méreteket ölt a szakképzett munkavállalói hiány – hívja fel a figyelmet az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) és szakmai együttműködő partnere, a Lindab.

Nem csak építőipari szakember nincs elég, de az utánpótlás sem megoldott. „A Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán az elmúlt 10 évben, ha indultunk a versenyen, a magyar csapatok legtöbbször dobogós helyen végeztek lapostetős, magastetős és bádogos szekcióban egyaránt.  Mivel 26 év a korhatár, ma már a kétfős csapat kiállítása is problémát okoz, sajnos mindhárom szekcióban.  Maholnap nem lesz mesterember, aki egymásra tud helyezni két téglát” – állítja Kassay Jenő, az ÉMSZ ügyvezető titkára. Mint mondja, az építőipart érintő égető szakemberhiány annak is köszönhető, hogy az utóbbi évek oktatáspolitikája elsősorban a felsőoktatást támogatta, mellyel párhuzamosan csökkeni kezdett a szakképzés presztízse, így az oda jelentkező diákok száma is.

„Az idei évben összesen öt bádogos hallgató végez nálunk, nekik kell pótolni az időközben nyugdíjba vonuló mestereket a teljes Nyugat-magyarországi régióban. Nagyságrendekkel több végzős diákra lenne szükség ahhoz, hogy ne fokozódjon a szakemberhiány.” – állítja Sándor Mátyás, a veszprémi Medgyaszay István Szakképző Iskola igazgatója.

A negatív tendencia megfordítása érdekében a Lindab több szakképző iskolával és technikummal is együttműködik. Sándor Mátyás szerint a Lindabbal folytatott együttműködés példaértékű, amely oktatáspolitikai szemléletváltással kiegészülve komoly eredményeket hozhat.

„A vállalat hatékonyan vesz részt az iskola elméleti és gyakorlati oktatásaiban, szakmai kirándulás keretében gyárlátogatásra és termékismertető előadásra is sor kerül. A korszerű ismeretek elsajátításának lehetősége emeli az oktatás szakmai színvonalát, amely vonzóbbá teszi a szakmát a fiatalok számára” – tette hozzá a szakképző igazgatója. Mint kiemeli, intézményükben 131 szakmai tanulót oktatnak nappali és felnőttképzéses rendszerben négy szakmában: ács-állványozó, tetőfedő, épület- és építészbádogos, valamint épületszigetelőket. Nappali tagozaton az említett 5 bádogos mellett két évfolyamon 30 tetőfedő és összesen 12 ács tanul.

„Az építőipar meghatározó szereplőjeként a Lindab hisz a minőség erejében: ahogy a termékek, úgy az oktatás terén is. A vállalat és a szakképző intézmények céljai azonosak: folyamatosan javítani a szakma becsületét, valamint bebizonyítani, hogy a korszerű, minőséget előállító építőipar felkészült, modern ismeretekkel rendelkező szakembereket igényel, akik európai színvonalú munkaerőként biztos karrier elé nézhetnek.” – emeli ki Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője a felhívás kapcsán.

A mai korszerű termékek esetében elengedhetetlen a naprakész elméleti és gyakorlati tudás, a termékek alapos ismerete. A Lindab szakértői ezért tervezési, beépítési előadásokat is tartanak a diákoknak, valamint a már gyakorló bádogos szakembereknek. Ahogy a diákok, úgy a többéves gyakorlattal rendelkező mesteremberek is megismerkedhetnek a vállalat biatorbágyi gyárában a szakma korszerű követelményeivel. A Lindab évente hozzávetőleg 100 diák ismereteinek bővítésében vállal szerepet. A vállalat szakképzési hozzájárulását az érintett intézmények támogatására fordítja, valamint alapanyagokat, eredeti mintatermékeket, korszerű eszközöket biztosít az iskolák számára.

A Lindab együttműködése az építőipari felsőoktatással is jelentős és kölcsönösen előnyős.

A Lindab a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karával, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karával működik együtt oktatási-tudományos területen. A vállalat az intézmények részére elsősorban tervezői programokat, egyéb a gyártó által specifikált adatokat tartalmazó szoftvereket biztosít, valamint K+F kutatási pályázatok esetében működik együtt az intézményekkel.

Lindab tetők – a legszélesebb választék profilban és színben

A Lindab Kft. a tetőfedéshez egyedülállóan széleskörű, folyamatosan bővített termékválasztékot kínál... tovább >>

A Lindab Kft. a tetőfedéshez egyedülállóan széleskörű, folyamatosan bővített termékválasztékot kínál. A hidegen alakított, könnyű súlyú Lindab profilok közös jellemzője, hogy korszerű tüzihorganyzott acéllemez alapanyagból készülnek, amely környezetbarát, tartós és nagy teherbírású építőanyagot biztosít az épületek egyik legkényesebb, legjobban igénybevett részére, a tetőre. A külső, látszó felületre különböző típusú és vastagságú bevonat-rendszer kerül (25ym polieszter vagy matt polieszter, 40ym Topcoat50), amely a széles színválasztékának köszönhetően esztétikus, a homlokzat anyagainak harmonikus összhangját tudja biztosítani. A Lindab tetőfedő termékek között megtalálhatók a cserepeslemezek, trapézlemezek (alacsony- és magasbordás változatban), szinuszlemezek, síklemezek és szendvicspanelek.

További részletek a Linab tetőfedésekről – Letöltés

Lindab tetők – a napenergia szolgálatában

Napjaink és a közeljövő egyik legfontosabb feladata a megújuló természeti energiaforrások... tovább >>

Napjaink és a közeljövő egyik legfontosabb feladata a megújuló természeti energiaforrások (napfény, szél, víz) optimális kihasználása, a fosszilis energiahordozók arányának és a szén-dioxid kibocsátásának a visszaszorítása, mindezekkel pedig környezetünk, természeti értékeink, bolygónk védelme, megóvása.

A napenergia különböző célú felhasználására már számos termék és rendszer áll rendelkezésre a jelenkori gyakorlatban is. A szolár rendszerek egyik fajtája a használati melegvíz előállítását szolgálja a Nap fényenergiájának hőenergiává való átalakításával (napkollektorok), másik nagy csoportja pedig a napsugárzást közvetlenül elektromos áram termelésére fordítja (napelemek, fotovoltaikus telepek). A többféle piacon lévő termék és rendszer közül a megfelelő kiválasztása, annak helyi telepítése, tervezése és kivitelezése több szakágat is érintő komoly műszaki feladatot jelent (építészet, gépészet, elektromos hálózat).

Nyilvánvaló, hogy a napfény gyűjtésére kiválóan alkalmas hely az épületek tetőfedése, tetőburkolata, ahol nagyobb felületen, az épület funkcionális használatát általában nem zavaró módon lehet a szolár elemeket telepíteni. A horganyzott acél alapanyagból készülő, legszélesebb választékot nyújtó Lindab tetőfedésekre a járatos szolár rendszerek kiválóan illeszthetők. A csöves vagy sík napkollektorok, a merev kerettel rendelkező (mono- vagy polikristályos) napelemek saját – általában koracél vagy alumínium anyagú – rögzítő sínrendszerrel rendelkeznek. Ezek után a különböző sínrendszereknek a különböző Lindab tetőfedésekhez (trapézlemez, cserepeslemez, korcolt síklemez) való rögzítése a feladat, amelyre legalkalmasabbak a meglévő termékkínálatban forgalomba hozott Lindab Protectline tetőbiztonsági rendszerek (hófogók, tetőjárdák, tetőlétrák) rögzítésénél használt típuselemek (talpak, alsó konzolok), amelyek biztosítják a csatlakozási pont megfelelő teherbírását és vízzárását. Speciális esetet jelent a flexibilis napelem-tekercs, alsó felületén öntapadó kialakítással, amely a síklemez tetőfedésre külön rögzítőelem nélkül is illeszthető. A szolár rendszerekhez csatlakoztatott vezetékek, kábelek tetőfedésen való átvezetése, áttörése a megfelelő Lindab kiegészítő elemekkel biztonságosan megoldható.

A 2011. évi Construma kiállításon három példát mutattunk be az érdeklődőknek a szolár rendszerek Lindab tetőfedésen való kiépítéséről:

  • LTP45 típusú trapézlemezre fix keretes napelem készült, Lindab Tetőbiztonsági KTIF45 rögzítő talplemez alkalmazásával az alátámasztások felett.
  • LPA cserepeslemezen csöves napkollektor került bemutatásra, Lindab Tetőbiztonsági IFR rögzítő talplemezhez lecsavarozva; a kollektor szigetelt vízvezetékét pedig az LSZMP típusú (UV-álló, nagy szilárdságú polipropilén anyagú, gumi aljzattal ellátott) kábelátvezető elemmel átvezetve.
  • PLX dupla állókorcos síklemezfedésre öntapadó flexibilis napelem-tekercs került, a vezetékeket kiszellőztetett, perforált alsó és rátakaró felső záró zárószegély alatt elvezetve.

Lindab Tervezői Konferencia 2011. április 6., Expo Hotel

Tisztelt Lindab Tervezők! Szeretettel meghívjuk Önöket az április 6-i Lindab Tervező Találkozóra... tovább >>

Tisztelt Lindab Tervezők!

Szeretettel meghívjuk Önöket az április 6-i Lindab Tervező Találkozóra, amelyet a Construma Kiállításhoz kötötten a kiállítás második napján rendezünk meg.

A találkozó helyszíne az Expo Hotel, a Construma Kiállítás főbejáratánál lévő Hotelben. Az előadások, bemutatók után minden kedves résztvevőt meghívunk a kiállításra, és cégünk, a Lindab Kft. standjára. (A pavilon, 211/E stand)

A találkozón számos idei tervezői újdonságot és egy új Lindab terméket mutatunk be. Új CAD-es Lindab szolgáltatások, április 5-én induló Lindab tervezői portál és a napokban bevezetésre kerülő új tetőprofil termékünk műszaki újdonságait mutatjuk be személyesen. A találkozót követően a standon mint a szoftvereket, minta z új termékeket élőben is megtekinthetik.

Tekintse meg a meghívónkat, töltse le a jelentkezési lapot és faxolja el nekünk, vagy küldje el az info.profil@lindab.hu mailcímre.

Jöjjön el és értesüljön elsőként, és személyesen a Lindab újdonságairól!

Várjuk megtisztelő részvételét!

Új Lindab Termék  - SRP Click Síklemezes tetőprofil

A könnyű acélszerkezetekkel foglalkozó Lindab Kft. folyamatos fejlesztési... tovább >>

A könnyű acélszerkezetekkel foglalkozó Lindab Kft. folyamatos fejlesztési tevékenységének eredményeképpen 2011-ben is számos újdonsággal jelenik meg a piacon, részben a termékpaletta bővítése, részben a termékekhez nyújtott magas színvonalú szakmai szolgáltatások révén.

Az acél tetőfedő anyagok piacán az elmúlt évben bevezetett új trapézlemez-profilok (LTP35, LVP35, LTP85) és cserepeslemezek (Topline Roca kőzúzalék-bevonatos egyedi termékek) után ebben az évben egy új Lindab síklemez tetőfedő anyag kerül a piacra, hazai gyártással. A Lindab SRP click tetőprofil a hagyományos PLX helyszínen korcolható „lágy” acéllemez alapanyag mellett egy újabb síklemez tetőfedő termék. Az új tetőprofil bevonatos, tűzi horganyzott „kemény” acéllemezből, gyártósoron előállított, előkorcolt tetőprofil, amely így egyrészt nagyszilárdságú és tartós, másrészt bepattintós („click”-es) illesztésének köszönhetően könnyen és gyorsan szerelhető, esztétikus tetőfedést nyújt. A tervezéshez és beépítéshez részletes segédletek állnak a szakemberek rendelkezésére.

Részletes termékinformációk: itt olvashatóak!

Új Lindab CAD termékkönyvtárak

A számítógépes tervfeldolgozás – habár a tervezői gondolatot, a szabadkézi vázlatkészítést... tovább >>

 

A számítógépes tervfeldolgozás – habár a tervezői gondolatot, a szabadkézi vázlatkészítést természetesen sohasem válthatja ki –, napjainkban egyre elterjedtebb, mivel számos előnnyel jár a kézzel rajzolt tervekkel szemben (pl. térbeli modellezés, egyszerű tervmódosítások, szakágak összehangolása, csapatmunka, látványtervek készítése, automatikus anyaglista készítése stb.). A hazai építészek által használt építész CAD-programok között legkedveltebb ArchiCAD-hez készült el a teljes termékskálát magába foglaló Lindab CAD termékkönyvtár. Az alkalmazás segítségével bármilyen épülettípushoz (családiház, ipari csarnok, középület, irodaház stb.) könnyedén és gyorsan hozzárendelhető a megfelelő Lindab termék anélkül, hogy a pontos paramétereket külön katalógusból, segédletből ki kellene keresni és egyedileg definiálni a programban. A termékkönyvtár segítségével a térbeli épületmodellekre helyezhetjük a Lindab vékonyfalú Z-/C-profilú acél könnyűgerendáit, a cserepeslemez és síklemez tetőfedő anyagait, trapézlemez tető- és falburkolati profiljait, valamennyi előregyártott szendvicspanelt, a vízelvezető ereszcsatorna-rendszert valamennyi kiegészítő elemével együtt, a tetőbiztonsági rendszer teljes kínálatát (csöves hófogó, hórács, tetőjárda, tetőlétra, falilétra). A felépített térbeli épületmodellről látványterveket, építész tervrajzokat (alaprajz, metszetek, homlokzatok) és termékspecifikus anyaglistát készíthetünk.