Lindab Csarnokok - mezőgazdasági, sport, logisztikai, gyártási és egyéb célokra

Valószínűleg Ön is egyet ért azzal, hogy minden épület tervezésekor az első, talán legfontosabb szempont az, hogy milyen célra, milyen funkcióra kívánja az építtető használni, alkalmazni azt. A funkcionális igények kiszolgálása végigkíséri nemcsak a tervezési, hanem a teljes megvalósítási folyamatot, és csak az épület átadása után, a tényleges felhasználás során derül ki valójában, hogy mennyire is sikerül a kívánt funkciót kiszolgálni.

A Lindab könnyűszerkezetes acél termékek, termékcsoportok, szerkezeti rendszerek közül a Lindab Systemline csarnok és ennek egyes építőelemei számos funkciós igényt tudnak rugalmassággal, egyedi tervezhetőséggel, testreszabhatósággal kielégíteni magas minőségben, gazdaságos megoldást nyújtva.

A Lindab kínálatában szerepelnek kiváló megoldások a kisebb (200-300m2) és nagyobb (több ezer m2 alapterület) méretű komplett acél épületszerkezetekre is vagy akár a különböző funkciójú csarnokok bizonyos részeire külön-külön (tető- és falszerkezet illetve burkolati anyagok, ereszcsatorna, stb.).

Sőt több méretre és funkció mintatervek, mintacsarnokok is rendelkezésre állnak, ezen modellépületeket valamint a Lindab csarnokkal kapcsolatos minden fontos információt megtalál a www.lindab.hu/csarnok oldalon, a tervezéshez értékes csomópontokat és műszaki információkat pedig itt a Tervezői Portálon.

Lindab SBS Maxi – építése lépésről lépésre

Hogyan épült az 500m2-es könnyűszerkezetes Lindab csarnok: az új Lindab SBS Maxi

A hazai piacon az idei évben megjelent új Lindab termékből, az SBS Maxi csarnokból már ebben az évben több projekt megrendelésre került. Az első épületek egyikében, Tatabányán egy gumijavító műhely működik.

SBS Maxi főtartó keretek dupla C-profilból kialakított, osztott szelvényű rúdelemekből állnak, a megfelelő teherbírást és merevséget a keretsarokban elhelyezett könyökrúd, valamint vízszintes vonórúd biztosítja, szintén a tűzihorganyzott C-profilok (250, 300, 350 profilmérettel) felhasználásával. A kapcsolatok kialakítása metrikus, anyás csavarokkal, illetve speciális hegesztett acél tartozékelemek (pl. lehorgonyzó-, eresz-, gerincelemek) segítségével történik. A szerkezeti fejlesztés mellett a vékonyfalú acél profilokból álló főtartók Eurocode szerint végzett statikai méretezési eljárása is kidolgozásra került, korábban végrehajtott BME labortesztek eredményei és újabb, fejlett numerikus (héjmodellen végzett anyagi és geometriai nem linearitásokat is figyelembe vevő) számítások alapján.

A gyakorlatban tipikusan előforduló, konkrét geometriai méretek esetére előre kidolgozott (a Magyarországon érvényes terhelések figyelembevétele mellett) Lindab tervek állnak az építtetők, tervezők rendelkezésére. Ismerje meg Ön is a Lindab SBS Maxi csarnokokat!


Nézze meg videónkat, hogyan készült a fent említett SBS Maxi csarnok!
www.lindab.hu/SBS

Új termék! Lindab SBS Maxi - középméretű, teljes egészében tüzihorganyzott, komplett csarnok

Új Lindab fejlesztés! SBS Maxi csarnoképület kkv üzem, raktár, gyár, műhely, tároló, iroda, üzlet megvalósításához.

A Lindab Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Tartóterv Kft. közös kutatás-fejlesztési együttműködésével jött létre az új, magyar Lindab csarnokrendszer, az SBS Maxi.

Közgazdasági elemzők azt állítják, hogy a drámai következmények ellenére a gazdasági válságoknak mégis van egy pozitív hozadéka: a szereplők szükségszerűen szembesülnek az addigi gyakorlataikkal. Arra kényszerülnek, hogy még alaposabban feltérképezzék a piac igényeit és azokat a lehető leginnovatívabb módon elégítsék ki.

A Lindab Kft. az SBS Maxi termékével olyan mérnöki újdonságot kínál, amely az eddigieknél sokkal gazdaságosabban és gyorsabban teszi lehetővé a 9-18m fesztávolságú, 3-6m vállmagasságú, ún. közepes méretű, egy légterű csarnokok építését a hazai vállalkozások számára.

Az új SBS Maxi részleteit, és a K+F érdekességeit ismerje meg maguktól a fejlesztőktől, az alábbi interjúban...

Lindab SBS gyors, gazdaságos és korszerű

Könnyűszerkezetes, moduláris készépület-rendszer

A Lindab SBS-nek köszönhetően manapság akár néhány hét alatt elkészülhet egy vállalkozás technológiai, raktár, irodai, szolgáltatói épülete (porta, szociális épület és egyéb) vagy egy mezőgazdasági termény-, gép- és szerszámtároló, terményraktár, de akár egy oktató, bemutatóterem is. Az SBS épületrendszer a hagyományos technológiánál gyorsabb építkezést tesz lehetővé, a teljes folyamatot lerövidítve a tervezéstől a szállításon át a kivitelezésig.

A Lindab és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös fejlesztéseként kialakított, kiváló svédacél alapanyagokból készülő SBS könnyűszerkezetes épület-rendszer gyors és környezetbarát megoldást biztosít számtalan felhasználási területen.

A Lindab SBS (Small Building System) acél könnyűszerkezetes épületrendszer, egy modul-orientált, 18 fokos hajlásszögű szimmetrikus nyeregtetős épületforma, amelynek szélessége 3-13m, hosszúsága 3-20m, külső vállmagassága pedig 2,5-4 m között választható.
A tető lehet hagyományos cserépformájú Lindab cserepeslemez, vagy a jól ismert bordás trapézlemez, a fal szintén trapézlemezes burkolással, vagy modern sinuszlemezes kivitelben valósulhat meg a vevő igénye szerinti színekben. A vázszerkezete hidegen hengerelt, tűzi horganyzott, nagyszilárdságú Lindab acél gerenda.  

Létrehoztunk egy külön Lindab SBS weboldalt, kérjük, tekintsen bele és ismerje meg a terméket! – www.lindab.hu/SBS

Könnyűszerkezetes mézfeldolgozó üzem

Modern, könnyűszerkezetes Lindab készépület ad otthont a kaptáraknak és a méznek

Az egyedülálló magyar műszaki fejlesztés, a Lindab SBS technológiája felhasználásával épített mézfeldolgozó üzemet egy méhész Vácrátóton.

Király Zoltán, vácrátóti méhész 2000-ben lett őstermelőből vállalkozó. Szezonról szezonra 200-300 méhcsalád termeli neki a mézet. Az időjárástól és egyéb körülményektől függően évente 10 és 20 tonna között. Ekkora mennyiség kezelése abban a fából készült épületben, ahol addig a feldolgozás folyt, csak lemondások és kompromisszumok árán volt megvalósítható.

Király László 2012-ben úgy döntött, hogy egy nagyobb alapterületű, az addiginál kedvezőbb energetikai paraméterekkel rendelkező, a munka és a szállítás szempontjából is praktikus előnyöket biztosító üzemet épít.

Olyan épületre volt szüksége, amely megfelelő helyszínt biztosít a hűtés, a tárolás és a csomagolás számára, továbbá kialakíthatóak benne a kiegészítő funkciók ellátására alkalmas helyiségek is, mint pl. a mosdók, illetve az őrző személyzet portája.

Mivel a méhészeti teendők éves ritmusát a természet szabja meg, és közeledett az a nyugalmasabb időszak, amit az új üzem megvalósítására lehetett felhasználni, fontos volt, hogy a beruházás minél gyorsabban megvalósuljon. A vállalkozó évekkel korábban a családi kertészetéhez tartozó 350 köbméteres melegvíztároló oldalfalát, és az egyik kiszolgáló épület, illetve a garázs tetőzetét is a Lindabtól rendelte. Ekkor ismerkedett meg a cég szolgáltatásaival és az általuk kínált könnyűszerkezetes építési technológiával.

Részletek...

Termékválasztási sillabuszok

Segítség tenderek, pályázatok, tervek összehasonlító anyagaihoz

Jól ismert mindannyiunk számára, akik az építőiparban dolgozunk, hogy olykor nem egyszerű tisztán látni és különbséget tenni a különböző építőipari termékek között, amelyek különféle paraméterekkel, sajátosságokkal és tulajdonságokkal rendelkeznek, eltérő minőségben és tartóssággal - és persze emiatt különböző árszinten. Tenderek, pályázatok és árajánlatkérések esetén tipikus példa, hogy csak és kizárólag az egységárakra koncentrálunk, kevés, vagy semmi figyelmet sem fordítva a részletes műszaki tartalomra, a termékek minőségére, vagy a szállító cég által nyújtott szolgáltatások színvonalára.

Ezek az észrevételek szolgáltak alapul, hogy készítsünk egy rövid összefoglalót, egy "termékválasztási sillabuszt", amely emlékeztetőként mindig szem előtt lehet és tartalmazza azokat a legfőbb terméktulajdonságokat és kérdéses szempontokat, amelyek segítségével a vevők, a befektetők, építtetők, szerelők és tervezők egyaránt egyszerűbben tudnak dönteni a különböző termékek között, a mindennapi gyakorlatban.

Két termékcsoportra készítettük el a sillabuszt: egyiket a bevonatos acéllemezből készült burkolati lemeztermékekhez (cserepes- és trapézlemezek), másikat pedig a tűzihorganyzott acél teherhordó profilokhoz (Z/C-szelemenek)

Középületek, iskolák, kórházak korszerű könnyűszerkezetes felújítása

A Klebelsberg Kunó Iskola új emelete, bővítése Lindab könnyűszerkezetes rendszerrel épült - a projektről beszélgettünk az iskolafelújítás tervezőjével a Cannelura tervező irodával.

Bár az építkezések száma csökken, ennek ellenére, vagy éppen a kiélesedő versenynek köszönhetően az építőipari fejlesztések kínálta lehetőségek, innovációk száma folyamatosan növekszik. A bővülő lehetőségekkel az energiatakarékossági, tűzvédelmi, biztonsági, funkcionális, statikai és esztétikai igények is változnak; nem könnyű tehát a választás az építtetők, felújítók számára. Számos munkálathoz, így az emeletráépítéssel, térelválasztással járó bővítésekhez, felújításokhoz; többletterhelésre alkalmatlan épületekhez, a nettó alapterület növeléséhez, nagyobb hőszigetelési teljesítményhez és szűkös határidős projektekhez is a Lindab Construline falvázrendszere nyújthatja a legmegfelelőbb megoldást.

Az építészek, mérnökök számára megkönnyíti a döntést, ha gyors, költséghatékony, rugalmas megoldást választhatnak felújítási projektjeikhez. További előnyt jelent, ha a gyártó már a tervezéskor részletes információkkal szolgálja ki a megrendelőt.

Részletek

Új Lindab CAD termékkönyvtárak

A számítógépes tervfeldolgozás – habár a tervezői gondolatot, a szabadkézi vázlatkészítést természetesen sohasem válthatja ki –, napjainkban egyre elterjedtebb, mivel számos előnnyel jár a kézzel rajzolt tervekkel szemben (pl. térbeli modellezés, egyszerű tervmódosítások, szakágak összehangolása, csapatmunka, látványtervek készítése, automatikus anyaglista készítése stb.).

A hazai építészek által használt építész CAD-programok között legkedveltebb ArchiCAD-hez készült el a teljes termékskálát magába foglaló Lindab CAD termékkönyvtár.

Az alkalmazás segítségével bármilyen épülettípushoz (családiház, ipari csarnok, középület, irodaház stb.) könnyedén és gyorsan hozzárendelhető a megfelelő Lindab termék anélkül, hogy a pontos paramétereket külön katalógusból, segédletből ki kellene keresni és egyedileg definiálni a programban.

A termékkönyvtár segítségével a térbeli épületmodellekre helyezhetjük a Lindab vékonyfalú Z-/C-profilú acél könnyűgerendáit, a cserepeslemez és síklemez tetőfedő anyagait, trapézlemez tető- és falburkolati profiljait, valamennyi előregyártott szendvicspanelt, a vízelvezető ereszcsatorna-rendszert valamennyi kiegészítő elemével együtt, a tetőbiztonsági rendszer teljes kínálatát (csöves hófogó, hórács, tetőjárda, tetőlétra, falilétra). A felépített térbeli épületmodellről látványterveket, építész tervrajzokat (alaprajz, metszetek, homlokzatok) és termékspecifikus anyaglistát készíthetünk.